Günümüzde yoğun araştırmalarla ortaya çıkan disleksi rahatsızlığından sizlere bahsetmek istiyorum.
Disleksi bir özel öğrenme güçlüğüdür. Zeka seviyesi normal olan veya normalin üzerinde olan fakat okuma yazmanın beklenenden aşağıda bulunmasıdır.
Disleksinin farkına varılması çocukların akademik yaşama başlamasıyla keşfedilmektedir. Ebeveynler çocuklarının okul yaşamında başarısızlık gözlemlediğinde, uyum ve davranış bozukluklarında, okuma, yazma, anlamada, matematik becerilerinin kazanılmasında önemli güçlükleri olan, kendini idare etmekte zorluk, sosyal olarak iletişim sorunları olan bireylerde disleksi DSM tanı ölçekleriyle uzmanlar tarafından değerlendirilip sonuca bağlanır.
Disleksi üç alt tipten oluşmaktadır:
- Okuma bozukluğuyla giden grup; okumada bozukluk, anlamada bozukluk yaşarlar.
- Yazılı anlatım bozukluğuyla giden grup; yazılı anlatım, harf söyleme, düzen konusunda zorluk çekerler.
- Matematiksel bozuklukta ise; kişinin sayı algısı ve hesaplamasında sorun yaşanır.
Okul öncesi dönemde erken tanı çok önem arz ediyor. Konuşmada gecikme, bebeklikte alışılmışın dışında geriye doğru emekleme, temel kavramların kazanılmasında yetersizlik; renkler, basit şekiller, sayılar, harfler, önce-sonra, aşağı yukarı, sağ sol, ön-arka kavramların öğrenilmemesi ebeveynlere ipucu verebilecek niteliktedir.
Disleksi tanısı konmadan önce ebeveynlerin aklına gelen ilk olumsuzluk benim çocuğum zihinsel engelli olabilir mi?
Sevgili ebeveynler her çocuk özeldir. Ve her öğrenme kişiden kişiye farklılık gösterir. Önemli olan gidiş yolu değil sonuçtur.
Yukarıda bahsettiğim şikayetler çocuğunuzda varsa bir uzmandan destek alın ve çocuğunuzun uzman kontrolünde gelişimine özen gösterin😊
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıkla kalın 😊